duminică, 13 ianuarie 2013

Dieta Dukan la menopauza


Pre-menopauza şi menopauza 
Pericolul menopauzei
Pre-menopauza şi primele şase luni de menopauză confirmată reprezintă punctul hormonal de intersecţie a tuturor pericolelor, respectiv perioada vieţii în care o femeie ia cel mai des în greutate.

Hormonii din plante, o alternativă revoluţionară pentru femeile cu risc

De puţină vreme, există un nou tratament pentru menopauză, care elimină creşterea în greutate indusă de tratamentul clasic de substituţie hormonală.-Este vorba de o alternativă pusă la dispoziţie prin substanţe 100% de ori­gine vegetală şi naturală, extrase din numeroase plante, dar în special din soia.  Le sfătuiesc pe tinerele femei să adopte obiceiul de a consuma regulat soia, şi nu doar mugurii de soia lipsiţi de efecte, ci chiar seminţele sau, şi mai bine, tofu sau lapte de soia.

Măsuri de prevenire

Menopauza simplă. Când nu există antecedente de îngrăşare anormală sau de regimuri de slăbit, ci doar simpla prudenţă de prevenire a oricărei derive ponderale, se reco­mandă ca, odată cu primele întârzieri ale menstruaţiei sau cu primele cicluri neregulate ale pre-menopauzei, să adop­taţi faza a IV-a a planului Protal, cu ziua de joi cu proteine pure şi cu lingurile de tărâţe de ovăz care, în cea mai mare parte din cazuri, este suficientă pentru a stăvili progresia uzuală a greutăţii. Această atitudine defensivă trebuie men­ţinută pe parcursul întregii perioade de obicei haotice a pre-menopauzei şi până la adaptarea perfectă la menopauza confirmată, şi în mod deosebit în momentul începerii unui tratament de substituţie hormonală, perioadă în care, prin excelenţă, are loc pierderea controlului asupra greutăţii.
Menopauza cu risc. Este cazul atâtor femei care au avut întotdeauna dificultăţi în a-şi menţine greutatea nor­mală, acţionând singure sau cu ajutorul unui medic pentru a pune capăt sau pentru a reechilibra o derivă ponderală bruscă. Aceste femei au motive să se teamă de decompensa-rea ce însoţeşte de obicei primele manifestări ale meno­pauzei.
  • în aceste cazuri, dacă faza a IV-a a planului Protal se dovedeşte insuficientă, este bine să treceţi complet la faza a lll-a, cu baza sa de proteine + legume, cu fructele, porţia de pâine integrală şi de brânză, cu cele două porţii săptămâ­nale de feculente, precum şi cu cele două mese de gală şi cu forţa motrice reprezentată de ziua de joi cu proteine pure.


  • în anumite momente critice ale pre-menopauzei, în caz de întârziere sau de absenţă prelungită a menstruaţiei, perioadă marcată de retenţia de apă şi de o umflare difuză, de balonări abdominale, picioare grele, degete umflate cu inele greu de scos, dureri de cap, sau în cursul acelor prime trei luni de instalare a tratamentului de substituţie hormo­nală, este indispensabil să treceţi la faza a ll-a a planului Protal, a cărei alternanţă de 1/1, adică o zi de proteine pure, urmată de o zi de proteine + legume, este de obicei sufi­cientă ca atitudine defensivă.


In caz de îngrăşare declarată

  • îngrăşare recentă. In absenţa unor precauţii şi în caz de îngrăşare recentă sau în curs de îngrăşare - dar slab ameninţătoare - se recomandă în începeţi prin urmarea fazei I a planului Protal timp de trei zile, înlocuită apoi de faza a ll-a, cu o alternanţă de 1/1, adică o zi de proteine pure, urmată de o zi de proteine + legume şi, odată regăsită greutatea potrivită, să treceţi la faza a lll-a de consolidare, încheind cu cea de-a IV-a, pe care o să menţineţi până la adaptarea perfectă la tratamentul de substituţie hormonală, respectiv minim şase luni.

  • îngrăşare anterioară. Pe un teren propice, la o femeie deja supraponderală sau obeză, creşterea în greutate se poate dovedi explozivă, contraindicând pentru o vreme orice tratament de substituţie hormonală. Dacă acest trata­ment a fost deja început, iar această explozie de kilograme în plus a avut deja loc, atunci se impune prima faza a planului Protal, integral şi în toată rigoarea sa, începând cu cinci zile de proteine pure sau chiar şapte dacă prejudiciile aduse greutăţii sunt importante. Se trece apoi la faza a ll-a, cu o alternanţă de 5/5, respectiv cinci zile de proteine pure, urmate de cinci zile de proteine + legume. Odată ajunse la greutatea dorită sau regăsită, treceţi la faza a lll-a şi urmaţi-o cât timp impune regula celor zece zile pe kilogram pierdut, apoi la cea de-a patra, de urmat pentru tot restul vieţii.



Sursa: "Nu stiu sa slabesc", dr Pierre Dukan.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu