marți, 15 octombrie 2013

CE SPUN NUTRITIONISTII DESPRE DIETA DUKAN


Pro şi contra DIETA DUKAN

SURSA: ROMANIA LIBERA
Cel mai mare atu al dietei Dukan este faptul că rezultatele apar foarte repede, fapt care motivează persoanele care vor să slăbească să meargă mai departe. În prima etapă a dietei, aşa-zisă etapă de atac în care se consumă doar proteine, kilogramele se pierd, fără a apela neapărat la sala de sport. Cantitatea mare de proteine din prima etapă determină organismul săƒconsume calorii şi să piardă grăsime, dar nu şi masă musculară. Un alt punct forte, care o deosebeşte de alte diete, este faptul că persoanele aflate la regim nu trebuie să se chinuie cu numărarea caloriilor din farfurie. Se poate mânca pe saturate, de aceea este o dietă foarte potrivită pentru cei gurmanzi, care nu pot să slăbească prin restricţie calorică.
“Dieta Dukan este o dietă tentantă pentru mulţi dintre cei cu probleme de greutate din prismă nelimitării cantitative, dar pretenţioasă ca şi opţiuni. În plus, ea trebuie respectată strict, pe toată durata şi se întinde pe o perioadă destul de îndelungată, dacă ţinem cont de toate fazele sale“, afirmă Luiza Pîrvu, consultant în nutriţie.
După faza de atac a dietei, urmează etapa a doua în care se alternează zilele în care mănânci numai proteine cu zile în care adaugi legume pe lângă carne, peste şi produse lactate degresate. Atunci când ajungi la greutatea ideală sau greutatea pe care ţi-ai propus-o, începe faza a treia, de consolidare a greutăţii, în care elimini treptat restricţiile regimului şi introduci în alimentaţie fructe, pâine, brânză şi alimente care conţin amidon, cum ar fi pastele.
“În general, majoritatea dietelor sunt gândite pe termen scurt, şi sunt concepute ca un şoc pentru organism pentru a elimina cât mai rapid cu putinţă kilogramele, însă dieta Dukan este gândită pe termen lung şi poate fi un stil de viaţă. Acesta presupune şi etapă de stabilizare a kilogramelor - etapă pe care alte diete nu o include şi care ajută persoanele care au slăbit să prevină aşa-zisul efect de yo-yo în care greutatea creşte brusc după revenirea la alimentaţia obişnuită“, declară consultantul de sănătate, Alexandra Iliuţă.
Ultima etapă a dietei constă într-o singură regulă: în zilele de joi trebuie să mănânci numai proteine. Pentru totdeauna.
Avantajul acestei diete este că se bazează în mare parte pe ingrediente naturale, făcând o trecere spre o dietă naturală, care funcţionează relativ bine în cazul persoanelor cu un stil de viaţă dezorganizat şi cu o alimentaţie dezechilibrată, bazată pe alimente cu un grad ridicat de procesare“, spune Cori Grămescu, specialist în fitness şi nutriţie.
“Printre dezavantajele cu risc major pentru sănătate se număra în principal faptul că este o dietă hiperproteică, cu risc de dezechilibrare a metabolismului, având astfel consecinţe potenţial nefaste asupra rinichilor, articulaţiilor şi menţinerii ph-ului copului în limite sănătoase. De asemenea, este o dietă care restricţionează masiv grăsimile sănătoase şi carbohidraţii şi fibrele alimentare benefice, interferând astfel cu procesul de sinteză a hormonilor steroizi şi tranzitul digestiv“, spune Cori Grămescu.
“În funcţie de predispoziţia individuală, putem vorbi despre o scădere a pH-ului mediului intern, ce favorizarea apariţiei proceselor inflamatorii, iar în cazurile în care există o predispoziţie genetică, se poate instala guta“, adaugă Grămescu.
Consultantul în nutriţie Luiza Pîrvu consideră, la fel ca şi Cori Grămescu, că dieta Dukan este restrictivă şi dezechilibrată.“Din punctul meu de vedere, dietă Dukan este de evitat, indicaţia mea mergând către o dietă personalizată, variată şi echilibrată, bazată nu doar pe parametrii biochimici ai pacientului, ci şi pe preferinţele şi posibilităţile sale, care să poată să devină un stil de viaţă şi care să poată corectă sau ameliora eventualele carenţe sau afecţiuni asociate“, susţine Pîrvu.
Contraindicaţii
Din punct de vedere medical, o dietă masiv hiperproteică, cum este dieta Dukan, nu este recomandată nimănui, susţin nutriţioniştii. Acesta este cu certitudine contraindicată gravidelor, celor care au diverse afecţiuni ale rinichilor şi ficatului, precum şi celor care suferă de diabet zaharat de tip 2, hipotiroidie sau alte afecţiuni metabolice. De asemenea, o astfel de dietă nu e recomandată pentru persoanele cu tendinţă spre depresie - întrucât consumul mărit de proteine poate adânci starea de depresie, adaugă consultantul Alexandra Iliuţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu