sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Dieta Dukan si sarcina


Dieta Dukan şi sarcina



In cartea Doctorului Dukan scrie:
“In cazul in care se alapteaza, indiferent de care este greutatea castigata in timpul sarcinii, pe aceasta perioada nu se poate pune vorba unui regim strict, pt consecintele asupra cresterii bebelusului.
Sunt recomandati aceeasi pasi ca al unui regim al unei femei insarcinate, constand in regimul de consolidare (etapa 3), cu urmatoarele precizari:
– in loc de un fruct pe zi, trebuie sa mancati doua fructe zilnic
– laptele si iaurturile, branza, etc sa fie semidegrsate, cu 20% M.G.
– nu aplicati joia zi de proteine pure.”


Creşterea ideală în greutate din timpul sarcinii (greu­tate finală înainte de naştere) este cuprinsă între 8 şi 12 kilograme, în funcţie de statură, vârstă şi numărul de sarcini. Această creştere în greutate se poate dovedi mult mai mare la femeile predispuse la obezitate.

In timpul sarcinii

Simpla supraveghere şi prevenire. în caz de risc de creştere în greutate la femeî care s-au îngrăşat mult pe par­cursul sarcinilor anterioare sau la femei cu antecedente personale sau familiale de diabet sau doar preocupate de silueta lor, cea mai bună strategie preventivă este de a adopta cât de curând posibil şi pe parcursul întregii peri­oade de sarcină, faza a lll-a a planului Protal, special adap­tată sarcinii prin trei facilităţi:
consumaţi două porţii de fructe pe zi în loc de una
consumaţi lapte şi lactate (iaurturi, brânzeturi albe) semi-degresate, cu 20% grăsimi, în loc de cele complet degresate cu 0% grăsimi;
suprimaţi ziua de joi cu proteine pure.

Surplusul preexistent. Este cazul sarcinii la o femeie deja supraponderală care nu a avut timp să slăbească în prealabil.
în aceste cazuri îngrijorătoare, în care excesul de greu­tate preexistent se poate agrava serios, cel mai bun răspuns ne este oferit de faza a lll-a a planului Protal, întărită prin eliminarea feculentelor şi a celor două mese de gală şi men­ţinând ziua de joi cu proteine pure.
în caz de obezitate, atunci când există un risc serios de complicaţii la mamă sau la făt în timpul sarcinii, se poate folosi, mai ales la începutul sarcinii, etapa a ll-a a planului Protal şi chiar şi prima, dar cu acordul medicului curant şi sub supravegherea acestuia. în aceste cazuri speciale, tre­buie estimate şi puse în balanţă beneficiile şi daunele unui regim atât de activ asupra mamei şi fătului.
După sarcină

Ne găsim aici într-o situaţie clasică, în care există un rest ponderal mai mult sau mai puţin semnificativ, ce tre­buie redus pentru a reveni la greutatea de dinainte de sarcină.
Orice femeie trebuie totuşi să ştie că nu este întot­deauna uşor şi nici recomandabil să încerce sistematic să-şi regăsească greutatea de dinainte de sarcină, ceea ce ar în­semna să se agaţe la nesfârşit de greutatea sa de fată.
Ţinând cont de experienţa mea practică, m-am obiş­nuit să aplic o regulă personală de calcul al evoluţiei greu­tăţii, în funcţie de vârstă şi de numărul de sarcini. în raport cu greutatea din tinereţe (20 de ani), consider că de la 20 la 50 de ani, creşterea medie de greutate este de circa 1 kilogram la 10 ani şi de 2 kilograme după fiecare copil, adică, pentru o femeie de 50 de ani, care cântărea 50 de kilograme la 20 de ani, avem: 54 de kilograme de 25 de ani, incluzând şi un rest provenit de la două sarcini, apoi 55 de kilograme la 30 de ani, 56 de kilograme ia 40 de ani şi 57 de kilograme la 50 de ani.

în timpul alăptării. Oricare ar fi creşterea în greu­tate, în timpul alăptării nu se adoptă un regim prea dur, care ar avea consecinţe asupra creşterii nou-născutului.
Atitudinea recomandată este asemănătoare celei regi­mului de simplă supraveghere în cazul unei sarcini obişnuite, pus la dispoziţie de faza a lll-a a planului Protal, facilitată în trei puncte.
  • adaosul unui al doilea fruct în loc de unul singur;
  • consumul de lapte şi de lactate semi-degresate (cu 20% grăsimi), în locul celor degresate total (cu 0% grăsimi);
  • eliminarea zilei de joi cu proteine pure.
în absenţa alăptării. Scăderea în greutate poate începe odată cu întoarcerea acasă. Dacă surplusul ponderal este normal, lăsând un rest de greutate cuprins între 5 şi 7 kilograme după naştere, revenirea la greutatea normală se va realiza cu etapa a ll-a planului Protal, cu o alternanţă de 1/1, adică o zi de proteine pure, urmată de o zi de proteine + legume, regim urmat fără întrerupere până la obţinerea greutăţii stabilite, fără a uita să se treacă prin etapa a lll-a de consolidare, cu 10 zile pe kilogram pierdut şi apoi printr-a IV-a, cu ziua de joi cu proteine pure, urmată săptămânal timp de patru luni.
In caz de îngrăşare anormală, având un rest de greutate cuprins între 10 şi 20 de kilograme după şapte zile de la naştere, este nevoie să urmaţi integrai planul Protal, cu un start rapid oferit de cele cinci zile de proteine pure ale primei etape, să treceţi la etapa a ll-a, cu o alternanţă de 5/5, respectiv 5 zile de proteine pure, urmate de 5 zile de proteine + legume, apoi la a lll-a, cu cele zece zile ale sale pe kilogram pierdut şi în cele din urmă la a IV-a etapă, cu ziua de joi cu proteine pure + tărâţe de ovăz zilnic, etapă ce va trebui menţinută timp de un an sau mai mult pentru cele predispuse la îngrăşare, cu un trecut ponderal agitat.


sursa: cartea "NU stiu sa slabesc", Pierre Dukan




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu